PERMUAFAKATAN GAGASAN EKONOMI MELAYU ISLAM

Permuafakatan adalah kata hikmah utama dalam menetapkan sesuatu kejayaan. Apa yang kita faham dari makna Permuafakatan . Lain orang lain definasinya , dari sudut bisnes jaringan (networking) Permuafakatan wujud di antara sekumpulan individu yang mempunyai azam dan usaha yang diselaraskan dalam satu kaedah untuk mencipta keseimbangan . Keseimbangan ini penting untuk meningkatkan produktiviti dengan memendekan masa , usaha dan wang jika dibandingkan dilakukan seorang diri. Ini rahsia berjaya atau tidak sesuatu bisnes networking (jaringan) .

Di atas landasan ini , Bisnes secara affiliate Desaku ini boleh dijadikan satu batu loncatan membina Permuafakatan Gagasan Ekonomi Melayu Islam . Saya menggunakan Melayu Islam kerana Islam merupakan satu – satunya agama yang mempunyai kitab yang cukup lengkap di dalam perancangan kehidupan manusia urusan dunia maupun akhirat . Misi bisnes Melayu Islam bukan sekadar nak buat untung semata – mata tetapi menjangkau menyelesaikan tanggungjawab fardhu Ain dan fardhu Kifayah .

Malahan hasil ganjaran bisnes buka sahaja berlingkar pada individu sahaja tetapi perlu dimanfaatkan untuk masyarakat menerusi sedekah dan kewajipan berzakat . Apa erti jika individu kaya tetapi masyarakat menderita . Jesteru itu Islam sebagai agama yang menyelamatkan umat manusia maka Usahawan Melayu Islam perlu memainkan peranan membina rangkaian bisnes yang menyelamatkan masyarakat setempat amnya dan keseluruhan umat manusia khasnya .

Bagi diri kita , mulakan secara kecil – kecilan sebelum kita mampu berlari . Atas kesedaran ini saya mencetuskan idea ini untuk mengajak semua pembaca khususnya Melayu Islam untuk bersama dalam membangunkan bisnes jaringan ekonomi Melayu Islam .

Soal Kebersihan dan Halal serta tanggungjawab fardhu kifayah hanya difahami oleh umat islam . Menjadi tanggungjawab bersama untuk kita bersama membangunkan mana – mana usaha bisnes umat islam bagi menyelesaikan permasalahan keperluan ekonomi umat islam amnya dan umat manusia keseluruhan .

Menerusi kejayaan Bisnes IKS Desaku ini ianya dapat menyelesaikan banyak keperluan ekonomi setempat dan memberikan peluang kepada semua untuk meraih bersama faedah dari sudut mendapat harga barangan yang berpatutan , kualiti serta Halal malahan memberikan ganjaran komisyen dapat kita bersedekah atau bayar Zakat kelak .

Daftarlah segera untuk merealisasikan Permuafakatan Gagasan Ekonomi Melayu Islam .

Agar kita tidak hanya berslogan tetapi mempraktikan dari peringkat asas dan terus berkembang .

Daftar hari ini juga ke arah PERMUAFAKATAN GAGASAN EKONOMI MELAYU ISLAM

VIDEO  – MUAFAKAT KEARAH KEJAYAAN UMMAH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: